Nieuwe AKJ-vertrouwenspersoon Gezinshuis ’t SwaneNest
Gezinshuis ’t SwaneNest heeft een nieuwe AKJ-vertrouwenspersoon voor haar gezinshuiskinderen/bewoners. De nieuwe vertrouwenspersoon van het AKJ voor ons is:
Madelon van den Broeke
Werkdagen van Madelon zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.
Wat is een AKJ-vertrouwenspersoon?
Een AKJ-vertrouwenspersoon is er voor de bewoners van ons gezinshuis. Bij de AKJ-vertrouwenspersoon kan een gezinshuiskind dat bij ons woont terecht met persoonlijke zaken waarvoor hij/zij niet bij ons of andere betrokkenen terecht kan. Wanneer een jongere met iemand in vertrouwen wil spreken dan kan hij/zij bij onze AKJ-vertrouwenspersoon terecht. Op deze manier hoeft een jongere niet met problemen of ingewikkelde zaken die niet oplosbaar lijken rond te blijven lopen maar kan er met hulp aan oplossingen worden gewerkt.
Waar kan de AKJ-vertrouwenspersoon bij helpen?
De AKJ-vertrouwenspersoon kan bij een breed scala van zaken hulp bieden. Alles wat voor een jongere te persoonlijk, te vertrouwelijk of te ingewikkeld is om met de gezinshuisouders of andere betrokkenen te bespreken kan met de AKJ-vertrouwenspersoon besproken worden. Zo is de AKJ-vertrouwenspersoon dus eigenlijk een vangnet voor de vertrouwelijke zaken van de jongere. Het kunnen zaken zijn die betrekking hebben met het gezinshuis, eigen ouders/netwerk, school, sport, vereniging en veel meer zaken waar jongeren mee te maken hebben in hun dagelijks leven.
Wat is het AKJ? AKJ zegt het volgende:
Het AKJ is de organisatie van de vertrouwenspersonen voor de jeugdhulp. Ieder kind, iedere jongere en ieder ouder/verzorger die te maken krijgt met een vorm van jeugdhulp, kan hulp van ons krijgen. Wij zijn onafhankelijk. We zijn zelfstandig. En we hebben geen verbinding met jeugdhulporganisaties, de Raad voor de Kinderbescherming, pleegzorgorganisaties of jeugd- en wijkteams.
Is er bij ons veel vraag naar een vertrouwenspersoon?
Nee, banuit ons gezinshuis is er bij de jongeren op dit moment geen vraag naar een vertrouwenspersoon. Als gezinshuisouders vinden we het belangrijk om open te staan voor alles wat bij de jongeren leeft en speelt. Voor ons is het erg belangrijk dat een jongere die bij ons woont weet dat hij/zij alles met ons kan en mag bespreken. Wij zijn altijd bereid daar de tijd voor te nemen en in alle zorgvuldigheid in het belang van de jongere samen met de jongere te handelen. Wij bespreken dit regelmatig met de jongeren en vragen of ze het vertrouwen hebben dat ze alles, zelfs persoonlijke zaken, met ons kunnen bespreken. Gelukkig worden we hierin positief bevestigd en krijgen we ook vanuit derden geen signalen dat het anders is. Toch is het fijn om te weten voor zowel ons als de jongeren dat er een extra vangnet is voor het geval zich toch een situatie voordoet waarvan de jongere niet weet waar hij/zij naar toe moet. Ons motto is problemen aanpakken en oplossen en niet oneindig met problemen blijven rondlopen.